Employer Branding. ”Șansa de a lucra pe un salariu motivant”

Cu siguranță în contextul economic actual, cele mai multe companii au trecut și trec printr-o perioadă dificilă, iar resursele trebuie gestionate cu multă atenție pentru a putea păstra mersul pozitiv al firmei. Resursa umană, un element de bază al companiei, necesită tot mai multă atenție, iar mulți antreprenori se plâng de lipsa unor recruți bine pregătiți, responsabili și cu o experiență vastă.

Trebuie să înțelegem că procesul de atragere a unei forțe de muncă capabile necesită în sine o strategie bine gândită și planificată. Acum vorbim despre noțiunea de ”brand de angajator”, iar imaginea internă (din interiorul companiei, între angajații actuali) și cea externă (pe piața forței de muncă) fac diferența între a recruta personal capabil sau mai puțin potrivit nevoilor companiei noastre.

În prezent, pe piața forței de muncă, există o adevărată competiție. Dar nu cauzată de lipsa personalului în general, ci mai degrabă concurență pentru personalul bine pregătit și calificat. Iar unul dintre elementele esențiale care poate atrage recruții potriviți este brandul de angajator.

 

Mesajul de recrutare

La o scurtă analiză de comunicare a mesajelor de recrutare, din punct de vedere al marketerului, observ ușor că anunțurile unor companii nu se adresează nici pe departe cui trebuie. Cu alte cuvinte, prin structura și formularea mesajul, din start ne adresăm unui grup mediocru sau chiar inferior din punct de vedere al dezvoltării intelectuale.

Ceea ce vreau să subliniez este că un mesaj de recrutare de genul ”căutăm o persoană serioasă, oferim șansa de a lucra într-o companie tânără, într-un mediu plăcut și oferim un salariu motivant” are prea puține șanse să atragă un viitor angajat cu aptitudini superioare. Practic, un astfel de anunț nu spune nimic și pe deasupra mai este și costisitor pentru a fi promovat pe anumite platforme. Acest pas – anunțul de angajare – este primul contact între companie și potențialul viitor angajat. Iar dacă din acest punct, antreprenorul sau responsabilul HR comunică deficitar, rezultatele vor fi pe măsură.

În imaginea alăturată este, ca exemplu, o secțiune dintr-un anunț de angajare postat pe eJobs de către o companie de outsourcing. Păstrez anonimatul companiei pentru a nu-i atinge imaginea prin această analiză critică.

Revenind la anunt, formulările precum ”promovăm dezvoltarea continuă”, ”încurajăm evoluția și determinarea” sau ”oportunitatea de a dezvolta o carieră” nu oferă nimic concret. Sunt vagi, neatractive pentru un potențiat angajat și nu au nicio substanță.  La nivel general, am experimentat cu toții deja acest mediu înfrumusețat prin cuvinte, care de cele mai multe ori nu are nicio aplicabilitate. Din acest motiv, aceste exprimări frumoase nu mai impresionează un recrut cu competențe superioare. Acestea sunt de obicei ”gustate” de persoanele mai puțin pregătite, care au experiență redusă într-o companie și care ”cumpără” acest gen de oportunități.

 

Un exemplu ”așa da!”

Pentru a oferi totuși un exemplu pozitiv, iată anunțul companiei PAUL postat pe aceeași platformă. Amintesc și numele companiei din motive de apreciere, deși articolul nu este sponsorizat de această companie.

Anunțul este mult mai atractiv pentru recruți, setează așteptările aplicantului într-un mod cât mai realist și este prezentat într-o manieră creativă adaptată specificului companiei. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *